Workshop – Skan dine gamle papirfotos med din smartphone

Eksempler på papirfotos, der er blevet restaureret.
Eksempler på papirfotos, der er blevet restaureret.

Der har allerede tidligere været afholdt en workshop om skanning af papirbilleder af et andet klubmedlem. I denne har jeg en lidt anden indfaldsvinkel til skanning og billedgenopretning.

Vores allestedsnærværende smartphones er nu blevet så avancerede, at de kan gøre ting, som end ikke dit spejlreflekskamera kan – og det skyldes, at dit kamera ikke har en appbutik og apps som din telefon.

(Se resultaterne af workshoppen i nederste afsnit i denne artikel.)

Hvorfor smartphone til skanning?

Der er en hel række almindelige ting at benytte sin smartphone til, som den almindelige bruger slet ikke tænker på som muligheder. Den er blevet en digital schweizerkniv og lige så handy, om jeg så må sige.

I denne workshop benytte vi netop vore smartphones til affotografering af papirfotos i stedet for en traditionel skanner eller kombineret skanner/printer og efterfølgende digital billedgenopretning af dem. Det bliver en workshop, der er meget:

    • Praktisk orienteret med gør-det-selv-øvelser.
    • Du tager dine egne papirbilleder med!
    • Husk også din opladede smartphone!
    • Sørg for at der er plads nok til et par nye apps.

Med smartphones er der flere og hurtige muligheder for at skanne papirfotos:

    • Du kan inden i appen rette falmede fotos op, så de har normale farver.
    • Du kan ofte tage ét enkelt billede af flere papirfotos samtidigt, når de ligger tæt på hinanden på bordet.
    • Du skal heller ikke tænke på at holde din telefon helt vandret for at undgå perspektivisk forvrængning.
    • Endelig kan den finde ud af, at dine papirbilleder buer, hvilket den automatisk retter ud.

Workshoppen

Lad os få noget praktisk arbejde gjort. Tag papirbilleder med og lad os se, hvor lang vi kan nå med såvel restaurering af billeder, automatisk farvelægning som forstørrelse med naturtro og nænsom tilføjelse af pixels.

    1. AI-tjenesten Fotor.com, der gratis i et vist omfang kan benyttes til behandling af fotos. Jeg har gode erfaringer med onlinetjenesten, men der findes mange andre, bl.a. den gratis Microsoft Designer, du allerede har via din Windows-PC.
    2. Photoshop CC 2024 har også nye faciliteter til understøttelse af billedrestaurering. Dog synes Adobe uafbrudt at ændre på dem, så de enten ikke er der længere, eller nås på helt nye måder. Det skyldes blandt andet Adobes forsøg med de nye billedskabelsesteknologier og deres integration i gammelkendte funktioner. 
    3. Lær at benytte appen Google Fotoscanner (Apple og Android). Den er gratis og god til at tage fotos af fotos i glas og ramme og fotos på glossy-papir uden at skulle tænke meget selv – og det refleksfrit!

      Som Google selv skriver: Lad dig ikke nøje med at tage et billede af et billede. Få forbedrede digitale scanninger, uanset hvor dine billeder er.

      – Få scanninger uden genskær med en enkel, trinvis arbejdsgang.

      – Få automatisk tilskæring på baggrund af kantregistrering.

      – Få lige, rektangulære scanninger med perspektivkorrektion.

      – Få intelligent rotation, så dine billeder vender rigtigt, uanset hvilken vej du scanner dem.

En videopræsentation af restaurerede billeder og appen Fotoskanner

I Seniorfoto- og Videoklub er tidligere afholdt et foredrag om nogle af mulighederne for at få gamle papirfotos til virkeligt at skinne, som var de helt nye friske og undertiden endda blive bedre end originalerne oprindeligt var (hvor svært det end kan være at tro)!

I videoen, der er baseret på en PowerPoint-præsentation, gennemgås en række eksempler på restaurerede billeder samt med falmet/beskadiget original samt det restaurerede foto.

I videoen herunder kan du se en gennemgang af, hvad der er muligt lige nu med billedforbedrende tjenester samt frivilliges hjælp i særlige Facebook-grupper, der stiller deres tid og evner ud i avanceret billedbehandling og restaurering frit til rådighed for dig, hvis du ønsker det.

Videoen viser også, hvordan du benytter din smartphone med den gratis Google-app Fotoskanner til at optage billeder af dine papirfotos uden reflekser fra lamper! Her skal du normalt benytte en skanner for at opnå et godt resultat.

Videoen kommer ind på emner som:

Introduktion

Hvad er gamle fotos?

    • Håndkolorerede sort/hvid fotos.
    • Luftfoto af en gård i fotostatstørrelse.
    • Gamle sort/hvidfilm fra krigens tid (tv). En russisk tv-serie i 10 afsnit – alt i farver. Her kan du finde “Anden Verdenskrig (1-3)” i den kolorerede udgave.
    • Farvelægning af portræt.
    • Farvelægning af landskaber/byskaber.

Hvordan kan gamle fotos restaureres (eksempler)?

    • Billeder som frivillige i Facebook-grupper har restaureret for andre.
    • Mine egne fotos.
    • Eget projekt: Gamle papirfotos til bogprojektet Martas Bog fra 2023/2024.

Hvordan digitaliseres gamle fotos?

    • Skanner.
    • Tag et fotografi med enten spejlrefleks eller smartphone.
    • Ret dem op i et fotoredigeringsprogram.
    • Benyt Googles Fotoscanner-app til at opnå refleksfri fotos af fotos i ramme.

Hvilke former for restaurering af fotos kan gøres?

    • Fjernelse af ridser, folder, manglende dele af billedet.
    • Retouchering.
    • Gør billedet ensartet (monokromt).
    • Billedudvidelse til passende format via AI i Photoshop eller anden tjeneste.
    • Opskalering med tilføjelse af nye pixels på en så skånsom måde, at det stadig ligner helt perfekt.
    • Restaurering med enten en onlinetjeneste eller Photoshop CC 2024
    • Fra sort/hvid til farve (kolorering).

Tjenester til restaurering:

Download en PDF-udgave af PowerPointen om Restaurering af gamle fotos.

Billeder fra workshoppen kan ses ved tryk eller klik her.

Kreeret af Lars Laursen.

Andre ressourcer

Her kan du finde andre kilder til skanning af gamle fotos:

    • Magasinet DIGITAL FOTO: Sådan scanner du dine papirbilleder (dansk). Her finder du vejledning i at skanne med såvel en dedikeret skanner som mobilappen Google Fotoscanner
    • KOMPUTER FOR ALLE: Scan de gamle fotografier med din telefon (dansk). Lær at bruge en scanner til at få dine fotos ind på pc’en, så du kan efterbehandle dem og fjerne fejl og mangler.
    • KOMPUTER FOR ALLE: Fremkald gamle fotografier med mobilen (dansk). Skan dine gamle negativer på celluloid med KODAK Mobile Film Scanner.
    • CEWE-fotobøger: Sådan digitaliserer du dine gamle billeder til brug i din egen trykte fotobog (dansk). Som CEWE selv skriver: Vi har dem alle. De gamle billeder, som ligger i en kasse på loftet, i kælderen eller allerbagerst i skabet. De har ligget der i årevis. Måske endda i årtier! Det er tid til at finde de gamle skatte frem og tage en tur ned ad Memory Lane. De gamle billeder kan nemlig om noget tage os tilbage i tiden og genopleve steder, mennesker og dufte, som måske ellers var gået i glemmebogen. Her vises også skanning af papirbilleder til brug i en trykt slægtsbog.
    • Slægtsforskning med MyHeritage: Reimagine-appen: Den bedste løsning til scanning og forbedring af familiefotos (dansk). MyHeritage skriver selv: Reimagine er en app drevet af MyHeritage, der udnytter topmoderne AI-teknologi til scanning og forbedring af gamle fotos. Udover de populære funktioner til farvelægning, forbedring, reparation og animation af fotos inkluderer appen en førsteklasses fotoscanner, der giver dig mulighed for at scanne hele fotoalbums på få minutter. Disse funktioner, sammen med problemfri integration med MyHeritage-platformen, gør Reimagine til den perfekte løsning til digitalisering, forbedring og deling af gamle familiefotos. I artiklen vises, hvordan Reimagine-appen kan transformere måden, du organiserer og oplever dine familiemedlemmers fotos på. Se også Sådan scanner du digitalt gamle fotos ved hjælp af MyHeritage og MyHeritage-fotofunktioner: Hvad de er, og hvordan du bruger dem, hvor du ser, hvordan DeepStory kan få dine gamle billeder til at tale som videoanimationer! Hør og se din egen bedstefar fortælle sin livshistorie til seeren!
    • Magasinet WIRED: How to Digitize Old Photos With Your Phone (engelsk). Her gennemgås de tre fotoscanner-apps Google Fotoscanner (gratis), Microsoft Lens (gratis) og Picture Scan App fra PhotoMyne (abonnement).
    • Apps til skanning af dokumenter, artikler, breve, kvitteringer (og dermed garantibeviser!) kan også benyttes til fotoskanning i et vist omfang. Det har jeg personlig erfaring med. Her kan nævnes indbyggede dokumentskanningsfaciliteter i iPhone/iPads Noter-app (dansk) og Androids app Google Drev (videodemonstration på engelsk). Du kan også benytte appen Adobe Scan (videodemonstration på engelsk). Webstedet MereMobil har en artikel om to scanner-apps (dansk). Gøres skanningen til et PDF-dokument, kan teksten i det gøres søgbar via den almindelige søgefacilitet i proceslinjen i Windows. Du skal dog have slået søgning i dokumenter til for, at det virker.

Forfatter: Lars Laursen

Næstformand for Seniorfoto- og Videoklub.

Skriv et svar