Se Jennifer Athena Galatis’ lille tur jorden rundt på 8½ minutter i op til 4K HDR10+ og 60 billeder per sekund. Kreéret med Google Earth Studio og Adobe After Effects. Passer lige til dit UHD-tv i stuen!
Introduktion til Google Earth Studio
Læs her en introduktion til videoanimeringstjenesten Google Earth Studio, som anvendes til at skabe fantastisk flotte 3D-geoanimationer – og droneoverflyvninger helt uden drone.
Hvem er Google Earth Studio for?
Google Earth Studio er et webbaseret animeringsværktøj til Googles billedverden. Google Earth har et kæmpe lager af satellit- og luftfotos fra storskala geologiske detaljer til enkeltbygninger i de store byer i 2D og 3D.
Google Earth Studio er den letteste måde at benytte denne billedverden til at skabe stillbilleder til brug i eget skrevet materiale og animeret videoindhold til egne videoer.
Det er næsten som at kunne sætte sit eget lille dronefly med kamera op og flyve henover landskaber og byer i verden – uden selv at være til stede og helt uden drone!
Varighed: 1 minut – uden tale. Klik på videoen herover for at se fantastiske geoanimationer skabt med Google Earth Studio af byer og landskaber – som set fra en drone – eller måske endda noget, som ikke engang er muligt med små dronefly!
Og for dem, der er bange for ikke at kunne forstå tjenesten, fordi den er på engelsk, kan jeg berolige med, at når du logger ind, er alle tekster på dansk!
Brugergrænsefladen i Google Earth Studio minder om det professionelle videoredigerings- og videoeffektprogram Adobe After Effects, men lad dig ikke skræmme af det – for tjenesten er forholdsvis enkel at benytte!
En brugerkonto til Google Earth Studio
Hvad koster det at benytte Google Earth Studio? Google Earth Studio er gratis til nyheds-, forsknings-, uddannelses- og non-profitbrug.
Du kan finde Google Earth Studio på nettet her.
Du kan ansøge om at få en brugerkonto til Google Earth Studio her. Alt der kræves er en Google-konto.
Bemærk: det kan tage ca. et døgn at blive godkendt og oprettet – nogle gange lidt længere. Google Earth Studio kræver webbrowseren Google Chrome – og tilmed den nyeste version – tjenesten virker angiveligt ikke sammen med Microsoft Edge eller Firefox.
Klubben har allerede en brugerkonto til Google Earth Studio, som du som klubmedlem kan få adgang til. Henvend dig til formanden. Men du kan også selv ansøge om en brugerkonto.
Hvad adskiller Google Earth Studio fra Google Earth?
Google Earth Studio og Google Earth tjener forskellige formål. Google Earth sætter dig i stand til at rejse og lære verden at kende via en virtuel globus. Du kan se satellitbilleder, kort, terræn, 3D-bygninger og meget mere.
Google Earth Studio derimod er et værktøj til at levendegøre geospatiale oplysninger for at skabe stillbilleder og videoindhold. De deler begge de samme billeddata og benytter den samme 3D-renderingsmotor, men har forskellige egenskaber.
Google siger, at de har skabt Google Earth Studio som et industristandards animationsværktøj, så professionelle filmfolk kan tage det i brug og begynde at animere med det samme. Værktøjer som Hurtigstart hjælper til at gøre det muligt for alle at skabe smukke animationer utroligt hurtigt til at inkludere i egne filmværker.
Googles dokumentation her giver en omfattende gennemgang af Google Earth Studios faciliteter såvel som råd om, hvordan man kan benytte værktøjet til hurtigt at opnå de bedste resultater. Den kan læses fra ende til anden som en vejledning eller benyttes som et referenceværk.
Bemærk: Alt materiale findes lige nu på en række sprog, men blot ikke dansk.
Tag et kig her på nogle videoer om Google Earth Studio
Herover ses et animeret resultat skabt med Google Earth Studio. Klik på videoen for at se den. Varighed: 1 minut.
Hvilke egenskaber kan du justere på?
Udover at kunne styre en flyvetur henover et landskab i den vinkel og bane (konstruerede kurve), du måtte ønske, kan du også vælge tid på dagen (og dato i fortiden eller fremtiden), vejrtype, om der skal være skyer og om solen skal være synlig på himmelen. Du kan endda se stjernerne bevæge sig forbi – og Mælkevejens bånd på himmelhvælvingen.
Du kan animere flere timers gang i en enkelt glidende scene hen over et landskab, så du både ser nat, solopgang, dagens lys og slutter scenen med solnedgang – alt dette i en scene på f.eks. 20 sekunder.
Én ting, du dog ikke kan anskueliggøre med Earth Studio, er byernes lys om natten. Dette skyldes, at alle satellit- og luftfotos er taget om dagen – og Google har (endnu) ikke været ude at fotografere byerne om natten…
Der er også ting i Google Earth Studio, der bogstaveligt talt ikke er af denne verden – du kan nemlig gøre mange af de samme ting med månen og Mars, som du kan med tjenesten for jorden.
Webtjenesten eksporterer den færdige video efter, at den er renderet i skyen. Du kan downloade den via et link i en e-mail, der tilsendes, når den er færdig – eller via brugergrænsefladen i Google Earth Studio. Den er tilgængelig i 10 dage.
Undervisningsvideoer fra Google
Se også Googles egne tre undervisningsvideoer, der er på engelsk, for at lære de grundlæggende ting i Google Earth Studio, så du selv kan komme i gang med at skabe smukke land- og 3D-byskabsvideoer.
I videoen herover kan du se, hvad Brad Young, der tilbragte to dage med at udforske Google Earth Studio-værktøjet, fik ud af det. Disse ærefrygtindgydende resultater taler for sig selv. Varighed: 2 minutter.
Steder i videoen:
-
- Kristus, Forløseren, Rio de Janeiro, Brasilien
- Firenze, Italien
- Fuji-bjerget, Japan
- Barcelona, Spanien
- Paris, Frankrig
- Mount Rushmore, USA
- Gateway Arch i St. Louis, Missouri, USA
- Versailles Slottet, Frankrig
- Mount Timpanogos, Utah, USA
- Mont-Saint-Michel, Normandiet, Frankrig
- Château de Chenonceau, Loire-dalen i Frankrig
- New York City, USA
Se redigering af en flyvetur rundt om slottet Neuschwanstein i Bayern
I videoen herunder vises, hvor avanceret Google Earth Studio i grunden er.
Dog viser værten i videoen herunder, at Google Earth Studio ikke eksporterer en videofil som resultat, men derimod enkeltframes som JPG-billeder, som gemmes i en mappe på din pc. Men rendering i skyen er standard nu, hvor du faktisk får en færdig videofil til inkludering i dit videoprojekt.
Bemærk: Videoklip på YouTube er ofte på engelsk. Vil du have dem på dansk? Det kan få ofte få ved først at slå automatisk transskribering til engelske undertekster til. Det sker ved at klikke på CC-symbolet. Derefter kan du slå danske undertekster til ved at klikke på tandhjulet i videoafspilleren: ⚙️ > Undertekster > Automatisk oversættelse > Dansk. Er underteksterne ikke tydelige nok? Du kan gøre dem større, ændre deres farve samt gennemsigtighed for undertekstblokken. Endvidere kan du sænke videoens afspilningshastighed, så du nemmere kan forstå, hvad der bliver sagt.
Se herover en animeret flyvetur omkring det berømte og smukke bayerske Neuschwanstein Slot i Tyskland samt en introduktion til Google Earth Studio, hvor du kan se, hvordan manden bag GeoDelta Labs skabte scenen med rundturen om Neuschwanstein. Der er engelsk tale, som kan blive oversat til danske undertekster ved klik på Indstillinger. Varighed: 29 minutter.
Se hvordan en animeret rejserute kan skabes via Google Earth Studio
En videodag i klubben nævnte jeg i en bibemærkning, at der findes mere avancerede måder at skabe animerede rejseruter på end den gratis webtjeneste www.pictramap.com og det gratis open source-program Route Generator. Du kan se nogle af de eksempler, jeg tænkte på her.
Se herunder en introduktion til hurtig og let skabelse af animerede rejseruter uden brug af Adobe After Effects. Der skabes en rejserute til og rundt om kirken Sacré-Cœur i Paris, Frankrig, i 3D via Google Earth Studio med Quick Starts (hurtigstart) -faciliteterne. Enklere kan det næsten ikke blive.
Varighed: 15 minutter. Sprog: engelsk.
I nedenstående video demonstreres, hvordan en animeret rejserute gennem en by først kan skabes og gemmes som en KML-fil (en rute bestående af punkter som GPS-koordinater i tre dimensioner) via tjenesten Google My Maps (kræver tilmelding med din Google-konto for at kunne benyttes) og derefter lægges ind som grundlag for en animeret 3D-kamerarute i Google Earth Studio. Videoresultatet flyttes over i Adobe After Effects til endelig behandling. Det er en mere avanceret og krævende teknik.
Ruten går fra Staples Center i bykernen i Los Angeles til Santa Monica Pier ved Stillehavet – alt sammen i Californien, USA. Du ser hele processen med skabelsen af rejserutevideoen.
Varighed: 18 minutter med engelsk tale. Du kan lade den autotransskribere til engelske undertekster og derefter lade dem oversætte til danske undertekster. Det kan du gøre via videoens indstillinger på YouTube.
Her er et tredje eksempel. Nedenstående video viser en rejserute på et animeret tegnet kort i Vietnam skabt via Adobe After Effects.
Varighed: 13 minutter – uden tale.
Integration af Google Earth Studio i 3D-animationsværktøjet Blender for større realisme
Google Earth Studio er egentligt et animation af stillbilleder. Der er ikke noget dynamisk som sådan i selve overflyvningerne i én forstand: der hverken går mennesker og kører biler rundt. Du ser heller ikke perspektiviske refleksioner af bygninger i vand, bevægelige bølger på vandet eller solens reflekser i vandoverflader, mens der panoreres henover landskaberne. Ej heller ser du dis eller smog – ej heller stadigt voksende manglende sigtbarhed jo længere noget er borte fra iagttageren.
Men der findes nu også ved tryk på blot en enkelt knap integration af Google Earth Studio i 3D-animationsprogrammet Blender og spilmotorer som det danskudviklede Unity og det amerikanskudviklede Unreal. Det giver mulighed for større realisme i de genererede videoer.
Se engang en gennemgang her.
Varighed: 5½ minut – med engelsk tale.
Praktiske eksempler på brug af Google Earth Studio
Ud over at kreére rejseruter til inkludering i film er der en række andre anvendelser af Google Earth Studio. En indlysende anvendelse er at benytte tjenesten til at skabe luftoptagelser til din film om din ferie. Det kan gøre den flottere og mere interessant – og det kræver ikke en særlig stor indsats fra din side at skabe videoer af korte overflyvninger.
Som et forsøg blev denne 4K-video på 25 sekunders med 60 billeder per sekund skabt. Det er en overflyvning af Høje Gladsaxe i Søborg, hvor klubben holder til. Har du en pc eller et fladskærms-tv, der er i stand til vise UHD (4K) video i 3840 x 2160 pixels opløsning, får du en særlig oplevelse ud af det. Videoen er skabt via et Hurtigstarts-værktøj i tjenesten og renderet via Googles “sky”.
Varighed: 26 sekunder. Ingen tale. Vis den på YouTube fremfor her på siden for at få den vist flottest.
Se, hvordan en del af klippet er lagt ind i klubbens 10-års jubilæumsfilm (der vises kun et 15 sekunders udsnit af filmen):
Herunder vises Amalienborg – også i 4K med 60 billeder per sekund.
Varighed: 10 sekunder i op til 4K. Videoen er samlet ud fra 601 enkeltbilleder i 3840 x 2160 pixels opløsning – altså 60 billeder per sekund. Som det ses, afspilles videoen alt for hurtigt. Når en video er højt opløst, skal der høj framerate til for at hurtige bevægelser ser godt ud. Her er 60 billeder per sekund ikke nok – 120 billeder per sekund ville måske være det, men ikke alle tv-apparater kan vise 4K-video ordentligt med den framerate i dag (2021/2022). Og mikroprocessorer (og dermed PC’er) er først lige begyndt at kunne afspille 8K-optagelser (2022). Men man kan vælge langsommere bevægelser som i videoen herunder – så er det ganske anderledes!
Denne 1-minut lange video herover viser en “overflyvning” af Christiansborg i København. Det er en 4K-optagelse med 60 billeder per sekund. Alt er skabt ud fra en matematisk model over hovedstadsområdet, som Google med tiden har kreeret og samlet for mange steder på kloden. Det er ikke rigtige fotos eller optagelser som sådan. Kan du i videoen se, hvad der står skrevet på Christansborg Slotsplads? Noget med “Stop sv…”
En flyvetur rundt om Eiffeltårnet i Paris. Varighed: 45 sekunder i 4K (UHD) – video med 60 billeder per sekund. Også denne video er skabt med Google Earth Studio på Googles servere i skyen.
Mezzopanefocus har produceret 12 sådanne videoer af byer rundt om i verden. Her er det en kendt bygning på Manhattan, New York. Varighed: 26 sekunder. Se hans YouTube-kanal her.
Ovenstående knap 2-minutter lange video er en turistfilm, der kan lokke os til at rejse til Sydney, Australien! Se bl.a. Jørn Utzons operahus. Videoen er skabt med Google Earth Studio, har engelsk tale skrevet med AI-chatbotten ChatGPT og engelske undertekster indlagt som standard.
ImagiscopeTech har produceret en kortfilm med en flyvetur, hvor en ildkugle i høj fart ses bevæge sig gennem gaderne fra Buckingham Palace rundt i London, England, for til sidst igen at slutte foran det kongelige slot. Den er kreéret med hjælp fra både Google Earth Studio og Blender. Den er i mobiltelefonens højformat. Varighed: 59 sekunder.
Normalt hører man ikke helikopterlyde, når der optages under overflyvning af en by, men det gør der her med Hollywood. Se også en indsat bil køre under Triumfbuen i Paris; en scooter køre ved siden af Colosseum i Rom; dyttende biler; Triumfbuen i snevejr om natten (dog uden byens lys); m.m. Varighed: ca. 1 minut.
Perth City, hvor alt er tilbagelænet. Et kort uddrag af filmen. Længde: 45 sekunder.
Slottet Neuschwannstein i Bayern, Tyskland. Se eksempler på indlægning af tekster, der følger noget i landskabet; indlagte ruter; dybdeuskarphed; tåge m.m. Dette er et uddrag af en video.
Se dette eksempel på en animeret flyrejse af kort rækkevidde. Der ses start, flyvning og til sidst landing. Videoen er skabt med Google Earth Studio med efterbehandling i 3D-redigeringsprogrammet Blender. Det vises et 40-sekunders uddrag af videoen.
Farvelægning af et landområde, og lad en tekst følge et bestemt sted på kortet. Skabt med Google Earth Studio og efterbehandlet med Adobe After Effects. Kun et uddrag af videoen vises. Varighed: 8 sekunder.
Se brug af Google Earth Studio-byskaber sammen med 3D-behandling via Blender. Se statisk vand blive bølgende, skibe sejle og jagerfly flyve i de skabte byskaber. Kun et uddrag af videoen vises. Varighed: 33 sekunder.
Denne 48-sekunders video skabt viser, hvad der kan skabes med med Google Earth Studio. Der vises kun et uddrag af videoen.
En række italienske byer set fra oven i solnedgangens lys på 3½ minutter – i op til 4K-opløsning. Af GeoPop.
Italien set fra oven på knap 3 minutter – af Steven Ho.
Med venlig hilsen
Lars Laursen, formand for Seniorfoto- og Videoklub.