Hvordan virker billedkomprimering egentligt?

Klubmedlemmer fra gruppebilledet i Bibliotek+ gengivet med varierende JPEG-komprimering – fra venstre mod højre: 1 % (stærkt komprimeret) til 100 % (ukomprimeret). Det originale PNG-billede (et tabsfrit komprimeret billede) er på 21.534.883 byte. Det tilsvarende ukomprimerede JPEG-billede (100 %) fylder 8.608.686 bytes, mens det komprimeret til 1 % fylder så lidt som 600.064 bytes (7 %) eller blot 2.8 % af PNG-filen. Tag et klik på billedet for at se grynetheden/artifakterne meget tydeligere – og hvor godt billedet er selv med komprimering på en faktor 36 og det endda med uændret antal pixler! Når du ser det stort, kan du forstørre det endnu mere ved at klikke endnu engang. Sammenlign det nederste og det øverste område af billedet med det mere pixelerede område imellem.
Klubmedlemmer fra gruppebilledet taget i Bibliotek+ gengivet med varierende JPEG-komprimering. Fra venstre mod højre: 1 % (stærkt komprimeret) til 100 % (ukomprimeret). Det originale PNG-billede (et tabsfrit komprimeret billede) er på 21.534.883 byte. Det tilsvarende ukomprimerede JPEG-billede (100 %) fylder 8.608.686 bytes, mens det komprimeret til 1 % fylder så lidt som 600.064 bytes (7 %) eller blot 2.8 % af PNG-filen. Tag et klik på billedet for at se grynetheden/artifakterne meget tydeligere – og hvor godt billedet er selv med komprimering på en faktor 36 og det endda med uændret antal pixler! Når du ser det stort, kan du forstørre det endnu mere ved at klikke endnu engang. Sammenlign det nederste og det øverste område af billedet med det mere pixelerede område imellem.
En kat gengivet med varierende JPEG-komprimering - fra venstre mod højre: 98 % til 0 %.
En kat gengivet med varierende JPEG-komprimering – fra venstre mod højre: komprimeret til blot 2 % og op til 100 % (mindst tab i billedinformation).

Du kender sikkert til flere billedfilformater såsom JPG (JPEG), PNG, GIF, TIFF og RAW. Og til video er der en længere række kryptiske forkortelser som MP2, MP4, MOV, MXF, H.264, H.265, ProRes, DNxHD, H.262, M-JPEG, 3GP, MTS, AVCHD, XAVC-I, XAVC-S, XF-AVC, Cineform GoPro, AS-11 DPP og DCP.

Hvad er det alt sammen for noget, og hvad er forskellene mellem de forskellige formater? Og hvordan kan det overhovedet lade sig gøre at komprimere et billede til 1/10 af pladsen – uden synligt tab af kvalitet?

Og hvad er det for mærkelige ord, der anvendes om komprimeringsteknikker: FFT (Fast Fourier Transform) og diskret cosinus?

Og hvad skyldes de såkaldte artifacts, som du måske også har oplevet af og til under tv-udsendelser?

Hvis du benytter et fotoredigeringsprogram som Photoshop, har du uden tvivl også lagt mærke til, at du skal vælge komprimeringsgrad, når billedet skal gemmes i JPEG-format.

På tilsvarende vis kendes det fra videoredigering med f.eks. Pinnacle Studio, at du skal vælge blandt en række lagringsformater, der komprimerer videofilmen i varierende grad.

Så, hvordan fungerer det egentligt? Hvordan er det overhovedet muligt at komprimere et foto eller en video?

Herunder vises i en række videoklip forskellene mellem formaterne, og hvordan komprimering egentligt opnås. I hver video forklares det lidt forskelligt og i varierende grad af detaljer.  

Bemærk: videoklippene er alle på engelsk. Du kan du slå simultan taleoversættelse til skriftlige, engelske undertekster til. Via tandhjulet ⚙️ i afspilleren kan du endvidere vælge automatisk simultan oversættelse fra engelske til danske undertekster. Du kan også gøre underteksterne større, ændre farve m.m. Vær også opmærksom på, at oversættelsen måske ikke altid er helt perfekt…

Forklaring af billedfilformater

Billedfilformater og forbundne begreber forklares, bl.a. raster- versus vektorgrafik, farverum, alfakanaler og bitdybde. De dækkede formater omfatter JPEG, PNG, TIFF, PSD, RAW, AI, SVG, EPS og PDF.

Varighed: 14 minutter. Sprog: engelsk.

Indholdsfortegnelse

(Klik på et blåt link herunder for at hoppe direkte til emnet i videoen)

00:00 – Indledning
00:44 – Nøglebegreber
04:47 – JPEG
05:59 – PNG
06:57 – GIF
07:33 – TIFF
08:26 – PSD
09:15 – RAW
10:31 – Andre rasterformater
11:06 – Vektorformater
12:55 – Det bedste format

Billedfilformater – JPEG, GIF, PNG

Hvad er forskellen mellem flere billedfilformater som JPEG, PNG, GIF m.v.? Det beskrives letforståeligt herunder.

Varighed: 7 minutter. Sprog: engelsk.

Hvordan fungerer billedkomprimering i JPG-egentligt? – dybdegående forklaring

Du har sandsynligvis gemt tusindvis af JPEG-fotos, men ved du egentligt nøjagtigt, hvordan JPEG fungerer? Vores smartphones og kameraer gemmer billeder i JPEG-formatet. Endvidere er flertallet af de billeder, du ser på Internettet, gemt ved brug af JPEG-komprimering. Dette format er allestedsnærværende, men ved du egentligt, hvordan det virker?

Nuvel, i denne video går vi på opdagelse i JPEG-formatet. Dette er en ret kompliceret video, så det kan være nødvendigt at se den nogle få gange for virkeligt at forstå det hele.

Varighed: 19 minutter. Sprog: engelsk.

Indholdsfortegnelse

(Klik på et blåt link for at hoppe direkte til emnet i videoen)

00:00 – Introduktion til JPEG
01:24 – Hvad gør JPEG egentligt?
02:35 – Hvilke trin indgår i JPEG?
04:06 – Konvertering af farverum
06:06 – Diskret cosinustransformation
09:32 – Kvantificering
11:02 – Run Length- og Huffman-kodning
12:04 – H.264 videokomprimering
13:25 – Genopbygning af billedet
15:01 – Bemærkninger og advarsler om JPEG
17:06 – Sponsoreret af Brilliant
18:20 – Afslutning

Forklaring af digital video: formater, codecs og containere

Digitale videoformater, codecs (kodnings- og afkodningsalgoritmer) og containerformater forklares, heriblandt MP4, MOV, MXF, H.264, H.265, ProRes, DNxHD, H.262, M-JPEG, 3GP, MTS, AVCHD, XAVC-I, XAVC-S, XF-AVC, AS-11 DPP og DCP.

Varighed: 15 minutter. Sprog: engelsk.

Indholdsfortegnelse

(Klik på et blåt link herunder for at hoppe direkte ind til det emne i videoen)

00:00 – Introduktion
00:34 – Formater, codecs og containere
03:27 – Codecs
07:47 – Containere
10:32 – Formater
12:55 – Udviklingen af videoformater

Med venlig hilsen

Lars Laursen, formand for Seniorfoto- og Videoklubben.

Forfatter: Lars Laursen

Næstformand for Seniorfoto- og Videoklub.

Skriv et svar