Forslag til ny juleleg til julefrokosten

Forslag til en juleselskabsleg. Kreeret for Lars Laursen.
Et forslag til en juleselskabsleg til julefrokost i en fotoklub. Kreeret for Lars Laursen via Microsoft Designer.

Seniorfoto- og Videoklubben har nu i snart mange år afholdt bingo- og bankospil som en del af underholdningen til julefrokosten. Ikke ét ondt ord om bingo og banko, men her er et forslag til en ny juleleg, en selskabsleg, der passer til den nye tid, vi lever i, og som på én gang har med foto at gøre og så ikke alligevel.

Du skal ikke selv tage et foto, men derimod benytte en billedskabende AI-tjeneste til at kreere et eller flere billeder, beskrevet med ord (på nudansk en prompt). Hver deltager afleverer et eller flere billeder til en klubkonkurrence om det bedste billede, som vi alle stemmer om blandt de viste på storskærmen.

Hvordan kan selskabslegen foregå?

Jeg ved af erfaring, at erfaring med sådanne tjenester kan være vigtig!

Der findes Microsofts egen gratis billedskabende tjeneste. Med den kan du selv skabe billeder. Microsoft Designer kan skabe billeder i opløsningerne 1024 1024 (1:1), 1024 1792 (4:7) og 1792 1024 (7:4).

De kan være fotorealistiske, skabt i en bestemt fotografs stil, i en bestemt kunstners streg, eller med en bestemt renderingsmaskine (Unity, Unreal, Pixar), samt en lang række forskellige stilarter der slutter med bogstaverne “-core.” Microsoft Copilot. Klik for at starte den.Microsoft Copilot. Klik herover for at starte den.

Hvis man selv har svært ved at udpensle en beskrivelse af et billede, kan man benytte Microsofts chatbot Copilot til at lave en fyldig og uddybende prompt, der kan indgives billedskabertjenesten.

Hvor lang tid tager det at skabe et billede?

Efter ½-2 minutter får du serveret 4 forslag, som alle er forskellige. Du kan gentage prompten og få endnu 4 forslag.

Hvordan gemmes et billede?

Du peger på et billede og klikker på download-ikonet, der dukker op, hvorved det gemmes i Overførsler-mappen på din PC, så du kan flytte det til en mere passende mappe.

Hvor lang tid skal afsættes til julelegen?

Selskabslegen kan deles op i en række delaktiviteter:

    1. Der kan benyttes et kvarters tid før promptskrivning og billedberegning til en kort introduktion, hvor de relevante websider sættes op i faneblade på hver deltagers pc, så det er lige til at gå i gang. Der vises eksempler på udformning af prompter, før julelegen starter.
    2. Ca. 45 minutters varighed kan være passende til deltagernes kreative forsøg. Det er sværere, end man måske tror, og en del forsøg kan være påkrævet. 
    3. Der kan udstikkes tre emner, inden for hvilke billeder skal skabes. De vises hele tiden på storskærmen.
    4. Deltagerne skriver så mere udførlige prompter, og skaber derefter billeder efter emnerne, gemmer og udvælger dem, de ønsker at sende til konkurrencen.
    5. Deltagerne sender deres bedste kreationer til den, der skal vise dem på storskærmen.
    6. Billeder inden for et emne vises på storskærmen, og deltagerne stemmer ved at krydse af på en liste, hvilke de synes er de bedste billeder. Deltagerne kan afgive 10 point fordelt på 4 billeder.
    7. Dommere finder vinderbillederne blandt de afgivne stemmer. F.eks. ét billede per emne.
    8. Til sidst præsenteres vinderbilleder for deltagerne på skærmen. 
    9. Vinderne får en gave hver som præmie for det flotte resultat. 

Bemærk: Med Microsoft Designer har du (i september 2024) 15 gratis forsøg per dag. Skal du skabe billeder til alle tre emner, bør du tænke dig godt om, hvor mange du bruger til hvert.

Både Microsoft Edge og Google Chrome kan benyttes sammen med Microsoft Designer. 

Hvilken slags billeder får man ud af det?

Det kan lyde mærkeligt, men min erfaring er, at de resulterende billeder i en eller anden grad reflekterer ens egen indre tilstand, ens egne motiver for at skabe billedet, og påvirkes af, hvad det skal benyttes til. Det kan lyde meget mystisk, men prøv selv og se, hvad du får ud af det.

Hvad er en prompt?

Den gode nyhed er, at du kan skrive billedbeskrivelser på dansk, engelsk, fransk, persisk og over 100 andre sprog.

Hvad vil det sige at skrive en prompt?

Skal man fortælle nøjagtigt, hvordan et billede skal laves?

Det er ikke ligesom traditionel computerprogrammering, hvor du i de fleste programmeringssprog minutiøst skal beskrive, hvordan en opgave skal løses, trin for trin.

Nej, AI benytter det, man kan kalde for skaberteknologier. Du fortæller, hvad du vil have, ikke hvordan du når frem til det, eller ad hvilke kringlede og yderst detaljerede veje, der kan opnås et resultat. Det skal du ikke bekymre dig om.

Inden for programmeringsverdenen er det nærmeste, der kommer til skabelse, databasesproget SQL og logikprogrammeringssproget Prolog.

I SQL, som nogle måske allerede kender, beder du f.eks. om alle de personer, der hedder “Lars Laursen”. I Folkeregistret er der over 20 personer med det fornavn og efternavn. Du kan også bede om at få dem i rækkefølge sorteret efter efternavn.

Skal du skrive månedlige regninger ud i et firma, kan du endda få alle personer i kundekartoteket sorteret efter postnummer, gade og gadenummer. Så bliver portoen lidt lavere ved at sende regninger eller reklameskrivelser per brev til kunderne, fordi du sparer postarbejderne i Postterminalen for noget arbejde.

I sproget Prolog beskriver du, hvad du har (data), og hvilke regler der er for deres sammenhæng. Man angiver et mål og får et øjeblik efter et svar beregnet ud fra anvendelsen af reglerne.

Det at skrive en prompt til billedskabelse kan både være meget enkelt og ret krævende. Lad os se på eksempler på forskelligt ambitionsniveau, og hvad der kommer ud af det.

Men først skal du have midlerne til det.

AI-tjenester til skabelse af billeder og prompte

Microsoft Designer. Klik herover for at gå til Designer.
Microsoft Designer. Klik herover for at gå til Designer.

I eksemplerne benyttes Microsofts gratis tjeneste Designer, der benytter billedskabelsestjenesten Dall•E 3 leveret af det amerikanske firma OpenAI, folkene bag ChatGPT. Har du Windows 10/11, kan du benytte den uden videre. Åbn tjenesten ude fra sidepanelet i Microsoft Edge.

Der findes andre adskillige andre såsom Midjourney, Leonardo,  Canva, mv. Disse kan i et vist omfang benyttes gratis, men man får mere ud af at have et abonnement til ca. $37,50 (ca. 256 kr.) om måneden inkl. moms.

Klik herover for at gå til Microsoft Copilot.

Til at forbedre prompte kan gratis benyttes chatbotten Microsoft Copilot, som er indbygget i browseren Microsoft Edge. Find Copilot i øverste, højre hjørne. Disse tjenester er også tilgængelig via din mobiletelefon i appsene:

Men Microsoft Designer har faktisk også sin egen indbyggede promptforbedrer, som kun er et enkelt klik væk. Hvis fantasien, kreativiteten svigter eller de floromvundne ord udebliver, hvis din indre ordsmed, Shakespeare, Kim Schumacher eller Jørgen Leth udebliver, så tryk på linket!

Se et eksempel på dens anvendelse længere nede i teksten.

Sådan starter du Microsoft Designer

Designer-funktionen, som Microsoft stiller til rådighed for både Windows 10/11 og Mac ser sådan ud, når du klikker her:

Klik på billedet herover for at gå til Microsoft Designer.

Når du klikker, kommer du til denne side. Microsoft Designer kan flere ting.

Ud over at kunne redigere billeder, fjerne baggrunden, kreere invitationer, lave en Facebook-reklame, oprette din personlige “avatar”, skabe baggrunde, clipart og collager, lykønskningskort, monogrammer kan den skabe billeder for dig.

Klik derfor i tekstfeltet og vælg Billeder som mulighed. Så kommer du til selve billeddesigneren. Herefter kan du logge ind med din Microsoft-konto og begynde at skabe billeder.

Sådan skabes billeder

Lad os se på, hvordan billeder kan skabes med Microsoft Designer.

Fire billeder skabt ud fra de tre ord “Juleleg, selskabsleg, seniorer” i Microsoft Designer. Et af dem er anvendt øverst på siden.

En meget enkel prompt

På billedet herover er blot nævnt tre ord: Juleleg, selskabsleg, seniorer. Der vælges mellem de tre billedformater: 1:1, 7:4, 4:7. Derefter klikkes på den blå knap Generér. Det kom der fire forslag ud af. 

Ved at pege på et af billederne, dukker en lille download-pil op, som du kan klikke på for at gemme billedet i din Overførsler-mappe.

Et andet eksempel på et billede med denne prompt.
Et andet eksempel på et billede – dog blot med prompten “juleleg, selskabsleg.” Der er ikke angivet ordet “seniorer.”

Passer billederne dig ikke, kan du skrive prompten om og klikke på knappen Generér igen.

Prompt: “En flyvende havørn, der fanger en fisk med kløerne ved en søs overflade. Fisken ses i dens kløer over vandet. Baggrunden er sløret.”

Vi prøver med prompten:

En flyvende havørn, der fanger en fisk med kløerne ved en søs overflade. Fisken ses i dens kløer over vandet. Baggrunden er sløret.

 

Et af de bedste billeder af ørnen og fisken.

Et andet godt ørneforslag.

Forbedring af en prompt 

Microsoft Designer har promptforbedringsmuligheder indbygget. Lad os se, hvad den kan gøre ved ørneprompten.

Der klikkes på "Beskrivelse". Så åbnes en ramme neden under med samme tekst. Et klik på "Gør prompten bedre" giver et forslag til en bedre prompt, dog på engelsk.
Der klikkes på “Beskrivelse”. Så åbnes en ramme neden under med samme tekst. Et klik på “Gør prompten bedre” giver et forslag til en bedre prompt, dog på engelsk.

Der foreslås en ny prompt (dog på engelsk):

A majestic eagle soars over a serene lake, its sharp talons clasping a fish as it breaks the surface of the water. The eagle’s wings are outstretched, and the sunlight glints off its feathers, casting a golden glow over the scene. The background is a blur of greens and blues, with the distant trees and mountains shrouded in mist.

 

Og oversat til dansk med Google Oversæt lyder forslaget til en forbedret prompt således:

En majestætisk ørn svæver over en fredfyldt sø, med dens skarpe kløer om en fisk, mens den bryder vandoverfladen. Ørnens vinger er strakt ud, og sollyset glimter i dens fjer og kaster et gyldent skær over scenen. Baggrunden er en sløring af grønt og blåt, med de fjerne træer og bjerge indhyllet i tåge.

 

Lad os se, hvilke billedforslag der mon kommer ud af det.

Fire forslag med den forbedrede prompt.
Fire forslag med den forbedrede prompt.

 

Det tredje forslag med forbedret prompt.
Det andet forslag med forbedret prompt.
Endnu et forslag med den forbedrede prompt.

Du kan selv prøve at lege med Designer-tjenesten. 

Stemningsprompte

Det er meget almindeligt at beskrive en scene, et objekt, en eller flere personer i en bestemt setting, når der skal skabes billeder.

Men der findes flere andre måder at gøre tingene på. En af dem er at beskrive en stemning via nogle beskrivende (poetiske) linjer/et afsnit fra et kendt og elsket værk; eller et vers fra en kendt sang.

I sådanne tilfælde er motivets detaljer tilsyneladende noget diffuse og billedskabelsestjenesten må være kreativ for at visualisere stemningen, følelsen, det ophøjede, tanken.

Lad os se, hvad der kan komme ud af det. Lad os tage et citat af filosoffen Søren Kierkegaard.

"At man, naar det i Sandhed skal lykkes En at føre et Menneske hen til et bestemt Sted, først og fremmest maa passe paa at finde ham der, hvor han er, og begynde der." Af Søren Kierkegaard.
Prompt: “At man, naar det i Sandhed skal lykkes En at føre et Menneske hen til et bestemt Sted, først og fremmest maa passe paa at finde ham der, hvor han er, og begynde der.” Af Søren Kierkegaard.

På engelsk lyder Kierkegaards citat således:

“If One Is Truly to Succeed in Leading a person to a Specific Place, One must First and Foremost Take Care to Find Him Where He Is and Begin There.”

Den engelske oversættelse foretaget af by Hong & Hong, “The Point of view for my work as an author,” Princeton University Press, 1998, kapitel IA, 2. afsnit, side 45.

 

Det kan lyde, som noget der er svært at visualisere i et enkelt billede. Jeg synes, at dette skabte billede af de fire er det bedste:

Prompt: “At man, naar det i Sandhed skal lykkes En at føre et Menneske hen til et bestemt Sted, først og fremmest maa passe paa at finde ham der, hvor han er, og begynde der.” Af Søren Kierkegaard.

Lad os prøve med et vers fra en kendt julesang. 

Glade jul, dejlige jul, engle dale ned i skjul! Hid de flyve med Paradis-grønt, hvor de se, hvad for Gud er kønt, lønlig iblandt os de gå.
Visualisering af verset:
Glade jul, dejlige jul,
engle dale ned i skjul!
Hid de flyve med Paradis-grønt,
hvor de se, hvad for Gud er kønt,
lønlig iblandt os de gå.

Det kom der disse fire forslag ud af. Teksten skrevet på billederne er ikke på helt korrekt engelsk. 

Billede 1.
Billede 2.
Billede 3.
Billede 4.

Har du mod på at lade en sådan billeddyst være en ny selskabsleg til den kommende julefrokost?

Med venlig hilsen

Lars Laursen, næstformand i Seniorfoto- og Videoklub. 

Tags: #jul #AI #selskabsleg #juleleg #julefrokost #december #sjov #kreativ #ny

Forfatter: Lars Laursen

Næstformand for Seniorfoto- og Videoklub.

Skriv et svar