Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Videodag: Kom og modtag vejledning

30. marts 2023 kl. 15:00 - 17:00

Mit projekt om korttjenesten i Rejseplanen-appen på iPhone.

I dag tager vi os af, hvad du måtte ønske.

    • Ønsker du at lære at benytte dit spejlrefleks-, kompakt- eller mobiltelefonkamera til at optage video? Kom og lær de tekniske detaljer og indstillinger.
    • Har du gang i et projekt?
    • Har du brug for vejledning eller hjælp til noget?
    • Ønskes undervisning i et emne?
    • Har du noget at vise os andre?
    • Har du noget at fortælle?

Mit eget projekt: En kortfilm om Rejseplanen-appen

Da jeg flyttede fra Jylland til Søborg i 1989, havde jeg svært ved at finde ud af den offentlige transport i Hovedstadsområdet. Jeg fandt f.eks. selv ud af, at for at komme fra Søborg til Lyngby, så kunne jeg gå til en S-tog station i Søborg og så køre til Ryparken Station og stige om til S-toget til Lyngby. Jeg vidste ikke, at der var en busforbindelse mellem Søborg og Lyngby, der var betydeligt kortere og hurtigere. 

Skulle jeg et sted hen med offentlig transport, som jeg ikke kendte i forvejen, måtte jeg møde op i DSB-kiosken på Buddinge Station for at bede ekspedienten om at hjælpe mig med at finde en mulig rute med indtil flere busser og tog. Og det var slet ikke så let, for de kunne ikke benytte deres computer i butikken til det formål.

Nej, den unge kvindelige ekspedient kunne bruge et kvarter på at finde en rute via den omfangsringe busbibel med køreplaner for hele HT-området, som det hed dengang. 

Og det store problem var, at selvom alle busruter var med i busbibelen, så stod der typisk kun 12 stoppesteder for hver rute. Det virker jo fint, så længe man skal benytte en af disse 12 stationer. Men hvis du skal skifte fra én bus til en anden, ved du ofte ikke, hvor det kan ske. Der kunne godt være 40 stoppesteder på visse busruter.

Og én detalje især kunne være skræmmende: at man ikke vidste, hvor man skulle stå på den næste bus. Hvis man skulle skifte til en anden bus ude på landet, var det ikke nødvendigvis indlysende, hvor stoppestedet var. Ej heller inde i byen. F.eks. er der et kryds i Herlev, hvor der er hele otte forskellige stoppesteder ved krydset – og du kan ikke bare gå ud fra, at den bus du skal med skal den retning, som fugleflugtslinjen kunne antyde – nej, den næste bus kan køre i modsat retning af fugleflugtsretningen eller endda modsat den retning, du kom i. Offentlig transport er kringlet.  

Siden smartphones dukkede op, har vi haft mulighed for at have Rejsekort-appen med os, hvor end vi går. Og appen er blevet videreudviklet i flere omgange. 

Denne torsdag vil jeg arbejde på en video om Rejsekort-appen til brug i bl.a. PC-mødestedet, hvor jeg også er frivillig. Min erfaring er, at mange ældre ikke synes særligt godt om den. Jeg tror dels, at det skyldes, at de ikke forstår appens muligheder, dels at de ikke ønsker at foretage rejser, som de ikke kender i forvejen. 

Selv vil jeg denne dag have optaget videomateriale via to smartphones (på den ene blot videooptagelse af dens egen skærm, så det kan indsættes i videoen til understøttelse af samtalen) til at kréere en kort video om brugen af kortfunktionen i Rejseplan-appen på smartphones.

Det, som en del – ikke kun ældre men også yngre personer – frygter, er, at Rejseplanen er glad for at tilbyde dig den hurtigste og billigste rute (med Rejsekort) til dig.

Det er ofte en rute, de ikke har rejst før. Hvis du skal rejse med mere end et enkelt køretøj undervejs – f.eks. 1 S-tog og 3 busser – og ruten er ukendt for, kan du være bange for ikke at kunne finde frem til, hvor du skal stå på næste køretøj. Og er du stået af på en S-tog-station, skal du så vælge en bus på venstre eller højre side af stationen? Der er på stationen ikke altid afmærket, hvorfra hvilke busser holder. Eller hvor holder bussen, du skal med, egentligt på Lyngby Station? Der er ikke længere skærme, der viser viser, hvor busserne holder og tidspunkter for, hvornår de afgår…

Jeg har aftalt på mandag at optage en video med min 72-årige nabo, Kirsten, der netop har det, som nævnt herover. Vi vil følge en rute med flere køretøjer, tale om og vise kortfunktionen undervejs og også, hvordan man ud fra Rejseplan-appen afgør, hvilken retning man skal gå et ukendt sted, hvor man ikke kan orientere sig.

Her benyttes telefonens kompasfacilitet, der kan vise én i, hvilken retning telefonen peger.

Det er tredje generation af korttjenesten på Rejseplanen, der gennemgås, og den fungerer overraskende godt, når man har lært den at kende.

Vi kommer også ind på overvejelser om, hvad det betyder for menneskets evne til at orientere sig på ukendte steder, når vi benytter mobiltelefonens korttjenester. Mister vi evnen til selv at orientere os? I gamle dage kunne vi godt finde rundt på ukendte steder. Hvad er der sket? Så kortfilmen spinder en ende omkring at finde af- og påstigningssteder samt orienteringstemaet med offentlig transport i Hovedstadsområdet. 

Med venlig hilsen 

Lars Laursen, næstformand i Seniorfoto- og Videoklub.

Detaljer

Dato:
30. marts 2023
Tidspunkt:
15:00 - 17:00

Arrangør

Seniorfoto- og Videoklub
Telefon:
24831696
E-mail:
lars.laursen1961@gmail.com

Sted

Bibliotek+
 Høje Gladsaxe Torv 2A,
 Søborg., Danmark
+ Google Maps

Skriv et svar