Resultater af workshoppen om skanning af gamle papirbilleder

Dette billede er affotograferet fra et laserprintertrykt A4-ark. Det er oprindeligt lidt større end et pasfoto. Der er et tydeligt raster. Til affotograferingen blev benyttet en iPhone 11 Pro.
Dette billede er affotograferet fra et laserprintertrykt A4-ark. Det er oprindeligt lidt større end et pasfoto. Der er et tydeligt raster. Til affotograferingen blev benyttet en iPhone 11 Pro.

Billede 1 – gør en fotokopi bedre end originalen!

En workshop om restaurering af papirfotos via smartphone blev afholdt i Seniorfoto- og Videoklubben den 7. oktober. Nogle af de fremmødte medlemmer havde papirfotos med. Lad os se, hvad der kom ud af det.

Hvad kan der gøres ved ovenstående billede, der er affotograferet fra en fotokopi?

    • Kan rasteret fjernes?
    • Kan det blive mere detaljeret og stadig ligne personen?

Med fotobehandling via online fotoredigeringstjenesten Fotor.com, der også kan benyttes gratis, fås ovenstående forbedrede resultat.

Hos Fotor.com blev benyttet billedrestaureringsfunktionen. Som det ses er rasteret forsvundet i ansigtet (men ikke andre steder), og ansigtet er blevet meget mere detaljeret og har gode farver. Desuden er tilføjet pixels, så håret fremstår mere detaljeret. Opskaleringen er meget tro over for originalen. Dog er lyset og farvetonen ændret en smule.

En gæst havde et fotokopieret A4-ark fra en begravelse med. Fra den er billedet affotograferet Det er oprindeligt lidt større end et pasfoto. En iPhone 11 Pro blev benyttet.
En gæst havde et fotokopieret A4-ark fra en begravelse med. Fra den er billedet affotograferet. Det er oprindeligt lidt større end et pasfoto. En iPhone 11 Pro blev benyttet.

Billede 2 – billedforbedring ud fra en fotokopi

Billedet herover er igen fra en fotokopi. Billedet fyldte ikke meget mere end et pasfoto. Resultatet er ikke perfekt, men det var trykket heller ikke. Læg mærke til at ansigtet er blevet meget tydeligere. Yderligere redigering kan være nødvendig at foretage i et fotoredigeringsprogram for at opnå det bedste resultat.

Underviserens medbragte og lånte materiale. Et lille bitte sort/hvid papirfoto, der tilmed var blevet foldet og havde ridser. Affotograferet med en iPhone 11 Pro.
Underviserens medbragte og lånte materiale. Et lille bitte sort/hvid papirfoto, der tilmed var blevet foldet og havde ridser. Det måtte lægges under en plexiglasplade for at det sammenfoldede papirfoto overhovedet kunne fotograferes i sin helhed. Affotograferet med en iPhone 11 Pro.

Billede 3 – Fra krøllet sort/hvid til restaureret farvebillede

Dette ældre sort/hvid-fotografi i ret lille størrelse var underviserens billedeksempel. Det er lånt af en ven. Ridser med videre blev dels fjernet via Photoshop CC 2024’s plethealing og er benyttet til at fjerne folden og nogle andre ting. Desuden benyttedes Fotor.com-tjenestens funktion til restaurering af gamle sort/hvid-fotos. Samtidig blev det opskaleret og farvelagt.

Læs mere om workshoppen og se små videoklip om mulighederne for billedrestaurering ved at trykke eller klikke her.

Lars Laursen, næstformand.

Forfatter: Lars Laursen

Næstformand for Seniorfoto- og Videoklub.

Skriv et svar